En musikalsk oppdager Jonas Qvale (40) fra Fredrikstad er utdannet kunstmaler. Mest kjent er han nok som eksperimentell musiker i Hornorkesteret og som kulturarbeider for Blå Grotte. ARE GRØNSUND PUBLISERT 22.01.2013 23:46 SIST OPPDATERT Hornorkesteret startet han i 1999. Antageligvis verdens eneste gruppe som bruker dyrehorn som instrumenter på den måten som de gjør. 
De har viet mye oppmerksomhet til polarheltene våre. 
Mest fordi de representerer noe spesielt og fascinerende i vår kultur, men ikke helt uten en humoristisk undertone. 
Qvale beskriver musikken som ambient, med innflytelse både fra viser, folkemusikk, samtidsmusikk og rock. Med mye improvisasjon.
– Å drive med Hornorkesteret er som å dra på musikalske ekspedisjoner inn i det ukjente. Å spille på instrumenter som er så vanskelige at du nesten ikke får frem toner i det hele tatt. Å prøve å få ut toner av både disse gevir-instrumentene, men også steiner, stokker, risling i vann og trær, for å forsøke å lage lyd som er mer natur enn annen musikk. ----- Kunst og estetikk Qvale trekker frem maler og performancekunstneren Magne Rudjord, som har vært med i Hornorkesteret siden starten, som en viktig bidragsyter og inspirasjonskilde for ham.
– Jeg jobbet først som hans assistent. Det er han som har lært meg mye av det jeg føler jeg kan om kunst og estetikk.
– Nylig var vi med Hornorkesteret og bidro til Morgenbladets 100-års markering av Hjalmar Johansens død, på Solli plass. Han var liksom arbeiderfolkets polarhelt, som møtte en helt annen skjebne enn de andre vi kjenner bedre til. Hans liv endte i selvmord i 1913 på Solli plass. Men det var en glede å kunne bidra med en liten hymne til ære for han der.
Våren 2012 var de engasjert av den Kulturelle skolesekken, hvor de satte musikk til en animasjonsfilm laget av barn på Kulturskolen, om Roald Amundsen. Qvale har også soloprosjektet Origami Antarktika, der han bruker selvlagede instrumenter, i tillegg til mer konvensjonelle elektroniske instrumenter. Han håper en utgivelse av det vil være klar i løpet av det inneværende året.
– Jeg har mye musikk som ligger i skuffen, som stort sett er klart for utgivelse. Men plateselskapene står ikke i kø, så det blir en egen utgivelse, som jeg kanskje skal søke om litt støtte for å få gitt ut, sier han. ---- Miljøvennlig Som markedsføringsansvarlig for Blå Grotte har han fått et videre syn på musikk. Selv om han offisielt ikke har noe med bookingen å gjøre har han bidratt med konsertserien «The Sound of Music», som fokuserer på eksperimentell improvisert musikk. 
– Det er som i alle andre byer i Europa. Det kommer en liten gruppe mennesker på slike konserter, uten at jeg blir motløs av den grunn.
I tillegg til musikk, har han et stort miljøengasjement.
– Både personlig og gjennom Hornorkesterets blogg og Facebook-side engasjerer vi oss mot for eksempel oljeutvinning i nordområdene. Jeg er medlem av Bymiljølista, hvor det hender jeg må steppe inn i politiske sammenhenger. Det er frustrerende å vite om alle miljøutfordringer uten å kunne gjøre noe. Da synes jeg vårt gjennomslag for gratis ferge er et viktig signal og tiltak i lokalmiljøet, sier han. 
Hvis du fikk tilbud om å dra på ekspedisjon, ville du takket ja?
– Ja, det ville jeg. Men jeg kunne godt tenkt meg å bli fløyet inn med helikopter.